jeg er i tvivl, om jeg er klar til funktionel træning
Hvad er vores introforløb til funktionel træning, og hvem burde deltage?
Du tænker måske på, om du overhoved er klar til funktionel træning?
Vil det være FOR hårdt for mig?
Sandsynligvis ikke, så længe du generelt er almindeligt sund og ikke har nogen skader eller større helbredsproblemer.
Det hele kan virke lidt overvældende for en udefrakommende. Men lad os slå det helt fast – Ingen har lyst til at ens første træning skal være med en eller anden “fitness tosse”.
Men;
Alle skal starte et sted.
Hvis du nogensinde har tænkt på at prøve funktionel træning, men blev skræmt af træningsbilleder med folk i bar overkrop og som svinger med tunge vægte, så er vores 6-ugers introforløb den perfekte løsning. Vi har i The Box meget erfaring med, at tage udgangspunkt i dig – og på den måde sikre, at du får den rette støtte til at komme igang med din træning i Vejle.
“Jeg er stadig i tvivl, om jeg er klar til at starte” – Marianne
Siden hun kunne huske, havde hun altid været en atlet. Hun spillede en masse sportsgrene, flere år med volleyball i ungdomsårene, og hun følte sig altid tryg i forskellige træningsmiljøer rundt omkring i Vejle siden hun var omkring 14 år gammel.
Hvorfor sad hun så pludselig i sin bil på parkeringspladsen foran træningscenteret, fuldstændig skræmt for at gå ind?
Det skulle være hendes første træning den dag. Men hun havde ingen anelse om, hvad hun kunne forvente… om hun var klar… eller hvad funktionel træning egentlig indebar.
Hun havde hørt skrækhistorier om, at træningen ville efterlade hende på alle fire, lyst til at kaste op. At hun ikke ville kunne gå ordentligt dagen efter, og så videre.
Til sidst slukkede hun bilen og slæbte sig gennem dørene. Det var en beslutning, hun aldrig ville fortryde, og det er grunden til, at vi har fået lov at dele Mariannes historie i dag. Hvis du overvejer at komme igang med at træne… eller er ny i træningsmiljøet… eller er i tvivl om, hvorvidt du overhoved er klar til at begynde… så er denne artikel til dig.
Hvad er funktionel træning?
Funktionel træning indebærer konstant varierende funktionelle bevægelser udført med en relativt høj intensitet. Den er baseret på de bevægelser, vi bruger i vores dagligdag – løb, hop, løft, skub, træk, kast osv. Træningsprogrammerne kombinerer de bedste aspekter fra gymnastik, vægtløftning, løb, roning og mere. De sigter mod at maksimere arbejdsbelastningen ved at flytte de tungeste vægte og tilbagelægge de længste afstande på kortest tid. Intensiteten er afgørende for resultaterne og kan måles som udført arbejde divideret med tid eller kraft. Jo mere arbejde du udfører på kortere tid, eller jo højere effekt, desto mere intens er din indsats.
Funktionel træning tilbyder uendelige muligheder for variation og udfordring. En træning kan tilpasses på alle parametre – tid, valg af øvelser og sværhedsgrad. Samtidig giver den målbare resultater hver gang. Øvelserne varierer også på grund af det minimale behov for udstyr, idet kroppens egen vægt ofte anvendes. Det er muligt at gå flere måneder uden at gentage den samme træningsrutine, så hver dag bringer nye udfordringer.
Træning selvom man ikke er i god form
Alle fitnessrejser vil se forskellige ud – det er en af skønhederne ved vores tilgang til træning. Du kan se nogen som træner på konkurrenceniveau gå ind i træningscenteret – eller nogen, der aldrig har løftet en vægtstang i hele deres liv – og begge vil blive udfordret sig selv på det samme hold.
Nøglen er nemlig, at vi alle træner sammen, men tilpasser træningen til alle individuelle niveau. Holdet ledes af en træner, som fører alle sikkert igennem dagens træning, han/hun sørger for opvarmning og at tilpasse bevægelserne efter den enkeltes behov.
“Da jeg begyndte havde jeg nærmest ingen muskelmasse. Jeg var høj og ranglet, og jeg var mest komfortabel med kun at løfte vægtstangen (15 kg). De første par måneder var jeg udfordret, når jeg skulle lave meget simple øvelser. Alligevel havde jeg fantastiske trænere, der altid hjalp mig med at tilpasse træningen til mine evner.”, fortæller Marianne.
Fælles træning med individuelle udfordringer
Vores træningsmetodik tager afsæt i den enkeltes generelle fitness-niveau. Måske er du super stærk, men din mobilitet halter? Eller du er i god kondi, men når du skal lave gymnastik, så er din kernestyrke udfordret. Vi sigter efter balance, og derfor udfordrer vi dig både i dine styrker OG svagheder på samme tid. Det overvejende fokus er dog på dine svagheder, fordi der er den største gevinst at hente.
Lad os kigge på et eksempel på, hvordan træninger kan blive tilpasset den enkelte.
I den konkrete træning skal man sammen med en partner fuldføre en opgave på tid, i dette tilfælde skal den løses indenfor 30 minutter.
De skal løse opgaven sammen, men de bliver udfordret på forskellig vis:
Partner 1 (niveau 2 – gult) | Partner 2 (niveau 6 – brunt) |
---|---|
30 wallballs (3 kg) | 60 wallballs (9 kg) |
20 bodybuilders | 30 burpees |
30 ring rows | 50 pullups |
20 bodybuilders | 30 burpees |
30 wallballs (3 kg) | 60 wallballs (9 kg) |
Hvert 4. minut skal de løbe 200 meter sammen, MEN Partner 1 skal løbe uden vægt, mens Partner 2 skal løbe med en wallball (9 kg)
Selvom der i udgangspunktet er forskel på teamet, så udlignes det på en måde, at de bliver udfordret begge to. De kommer også relativt ift. deres niveau til at bidrage til den fælles opgave.
Det er ikke afgørende, om du kender navnene på diverse øvelser (hvis du er i tvivl findes der dog en video for alle øvelser i vores app, som kan ses inden træning), men blot at illustrere at der er plads til alle, uanset hvilket træningsniveau de befinder sig på.
Så uanset om du har en præference for starte med at booke en GRATIS prøvetræning eller du tænker at 6 ugers introduktionsforløb til at komme godt igang, så står vi klar til at hjælpe dig igang med din træning i The Box i Vejle.